You are here

News/Blog

Razgovor sa Tatjanom Popović: Hrana kao lek

Kada ljudsko telo izađe iz prirodnog balansa i u njemu dođe do fizoloških procesa koji odstupaju od normalnih, ono ulazi u stanje bolesti. Kako bi se telo opet vratilo u ravnotezu i stanje zdravlja, potrebno je delovati u isto vreme sa različitih strana. Ovo je u nauci i medicini poznato pod pojmom multidiscipliniranog pristupa lečenju.

Koja je razlika između CT i MR snimanja

Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MRT) su dve tehnologije napredne slikovne dijagnostike, pri čemu kao rezultat obe imaju poprečne prikaze određenih segmenata ljudskog tela, ali te preseke proizvode putem različitih tehnologija. Kompjuterizovana tomografija (CT) koristi X-zrake.  Oni se propuštaju iz različitih uglova i na taj način pružaju poprečni, trodimenzionalni presek određene regije.

Šta je koordinator pacijenata i koja je njegova uloga?

Internacionalni pacijenti predstavljaju veliki izazov za kompletno osoblje zdravstvenih ustanova, pogotovo ako ono nije naviknuto na rad sa strancima i nema odgovarajuću infrastrukturu. Internacionalni pacijenti sa sobom nose veliku količinu dodatnih aktivnosti, jezičku barijeru, kompleksne planove lečenja, itd. Pogotovo se u velikim sistemima dešava da internacionalni pacijenti "potonu".

ŠTA JE RAK DOJKE?

Rak dojke je jedno od najčešćih kancera kod žena, a ujedno i najčešći uzročnik smrtnosti među malignim oboljenjima. Svakoj osmoj ženi će u toku životnog veka biti dijagnostikovan rak dojke (eng. breast cancer). Ovaj zloćudni tumor nastaje u žlezdanom tkivu odnosno u mlečnim kanalima dojke. 

Embolizacija prostate

Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena. Statistike pokazuju da od unutrašnjih organa čoveka prostata najčešće oboleva. 

Dobroćudno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate) se javlja kod velikog broja muškaraca u poznijim godinama i prouzrokuje brojne poteškoće, kao što su povećana potreba za mokrenjem, problemi pri pražnjenju bešike, upale bešike, i sl. 

Implantacija stent proteze u slučaju aneurizme trbušne aorte

Usled tzv. ateroskleroze, nagomilavanja naslaga na zidovima krvnih sudova, uglavnom dolazi do njihovog sužavanja. Međutim, u brojnim slučajevima, ateroskleroza može dovesti ne samo do sužavanja već i do proširenja arterije odnosno stvaranja aneurizme. Ovakva promena krvnog suda se često dešava kod pušača, dijabetičara i pacijenata sa visokim krvnim pritiskom ili povišenim masnoćama u krvi.

“Drugo lekarsko mišljenje” – Razgovor sa Tatjanom Popović, prvim sertifikovanim Health Coach-om u Srbiiji

Već nekoliko godina unazad Tatjana Popović, prvi sertifikovani Health Coach u Srbiji, javno govori o svom uspešnom oporavku od kancera levog bubrega, koji joj je bio dijagnostifikovan sa 18 godina. Ono što mnogi ne znaju je da je kod Tatjane prvobitno postavljena dijagnoza na hitnom prijemu bila upala mokraćne bešike. Tatjana kaže da su zahvaljujući konsultaciji sa više lekara i dobijanjem “drugog mišljenja” njena porodica i ona bili u prilici da ovom ozbiljnom zdravstvenom problemu pristupime na adekvatan način.

PET/CT dijagnostika u terapiji karcinoma

 

Pregled PET/CT skenerom  je trenutno najsavremenija i najpreciznija metoda dijagnostike tumora, koja u sebi kombinuje prednosti dve različite medicinske tehnologije. PET/CT skener omogućava da se utvrdi tačna veličina, pozicija, aktivnost, širenje tumora ali i efekat terapije.

ŠTA JE PATOHISTOLOŠKA ANALIZA?

Opipljivi čvorić, izmenjena krvna slika, otok limfnog čvora - uglavnom se iz ovakvih simptoma nalaze dobroćudne promene, infekcija ili drugi bezazleni problemi. Međutim u nekim slučajevima ovakve promene mogu ukazivati na tumor i onkološko oboljenje. Da bi se proverile biološke karakteristike izrasline i isključilo prisustvo zloćudnog tumora često je neophodno uzeti uzorak ćelije ili tkiva sa sumnjivog mesta.

Pages