You are here

News/Blog

Šta učiniti ukoliko osetite simptome infarkta, a sami ste?

29. septembra  se svake godine obeležava Svetski dan srca. Ovaj dan je posvećen srčanim pacijentima, zdravlju srca i prevenciji. Simptomi infarkta mogu biti veoma jaki ali i veoma blagi, tako da osoba ni ne primeti da doživljava infarkt. 

ZNACI UPOZORENJA: 

  • Bol u grudima, naročito u sredini, a koji traje više od nekoliko minuta, dolazi i prolazi

  • Neprijatan osećaj u gornjem delu tela - vrat, vilica, ruke, leđa, abdomen

Kako biramo bolnice sa kojima sarađujemo?

Kada biramo bolnicu u kojoj ćemo se lečiti, sasvim je jasno da želimo da idemo tamo gde ćemo dobiti najbolju moguću terapiju i biti najbolje zbrinuti. Međutim, informaciju o tome, koja je bolnica najbolja, je skoro pa nemoguće dobiti. Preduslovi za uspešnu operaciju ili lečenje su kod svakog pojedinca  drugačiji. Upravo ova činjenica je jedan od glavnih razloga, zašto je merenje kvaliteta medicniskih rezultata tako teško.

Zdrav digestivni trakt: Zašto je važno pružiti idealne "životne uslove" našim mikroprijateljima?

Naš digestivni trakt predstavlja dom ogromnom broju bakterija koje zajedno formiraju složeni ekosistem - ljudski mikrobiom. Ako razmislimo o činjenici da se ljudski mikrobiom sastoji od 100 triliona bakterijskih ćelija, a odrasla osoba ima oko 10 triliona humanih ćelija (tri puta manje), jasno nam je koliko je važno da taj ekosistem uvek bude u ravnoteži, zdrav i sa idealnim uslovima za život.

Ako čuvamo pluća, čuvamo i srce i mozak

Mnogi od nas zaboravljaju koliko pluća imaju važnu ulogu za naše zdravlje, a onda se jave problemi sa disanjem. Znak upozorenja. Disanjem svaku ćeliju u organizmu hranimo kiseonikom. Nedostatak kiseonika čini naš organizam podložnijim nastanku različitih zdravstvenih problema.

Zdrav muškarac u bilo kojoj životnoj dobi: koji su pregledi obavezni?

Činjenica je da muškarci, radi godišnjih preventinih i dijagnostičkih pregleda, mnogo manje posećuju doktora nego žene. Međutim, hronična i akutna oboljenja poput bolesti srca, dijabetesa, karcinoma jednako zahvataju kako žene, tako i muškarce. U svakom slučaju, postoje i stanja koja su karakteristična samo za muškarce.

Nemojte čekati pojavu prvih simptoma

Ovo je lista pregleda koju bi pripadnici muškog pola obavezno trebali obaviti:

Svetski dan bez duvana: Duvan i bolesti srca

U tekstu koji sledi, možete pročitati prevod sapoštenja za javnost koje je Svetska zdravstvena Organizacija dala na temu Svetskog dana borbe protiv pušenja 2018. 

Upotreba duvana opada, ali ne dovoljno brzo

31. maj 2018. WHO Saopštenje za javnost ,Ženeva

Razgovor sa Tatjanom Popović: Hrana kao lek

Kada ljudsko telo izađe iz prirodnog balansa i u njemu dođe do fizoloških procesa koji odstupaju od normalnih, ono ulazi u stanje bolesti. Kako bi se telo opet vratilo u ravnotezu i stanje zdravlja, potrebno je delovati u isto vreme sa različitih strana. Ovo je u nauci i medicini poznato pod pojmom multidiscipliniranog pristupa lečenju.

Pages