You are here

Šta učiniti ukoliko osetite simptome infarkta, a sami ste?

29. septembra  se svake godine obeležava Svetski dan srca. Ovaj dan je posvećen srčanim pacijentima, zdravlju srca i prevenciji. Simptomi infarkta mogu biti veoma jaki ali i veoma blagi, tako da osoba ni ne primeti da doživljava infarkt. 

ZNACI UPOZORENJA: 

  • Bol u grudima, naročito u sredini, a koji traje više od nekoliko minuta, dolazi i prolazi

  • Neprijatan osećaj u gornjem delu tela - vrat, vilica, ruke, leđa, abdomen

  • Nedostatak vazduha i osećaj mučnine,vrtoglavice i slabosti

ŠTA UČINITI u slučaju da osetite ove simptome, A SAMI STE?

POZOVITE HITNU POMOĆ!  Nemojte čekati “do jutra ili ponedeljka” i umanjivati svoje simptome. Kod infarkta je važna svaka sekunda. VAŽNO: nemojte zaboraviti da kažete adresu i ne spuštajte slušalicu dok vam službenik hitne pomoći ne kaže da to možete da uradite. 

UZMITE ASPIRIN ali ga ne gutajte, treba ga sažvakati. Tako će brže dospeti u krvotok. Aspirin će usporiti zgrušavanje krvi i minimizirati veličinu ugruška. U literaturi savetuju uzimanje 325 mg aspirina. Na našem tržištu se može kupiti “Protect” verzija koja ima 300 mg aspirina u jednoj tableti. 

 POKUŠAJTE DA SE UMIRITE dok ne stigne hitna pomoć, otvorite prozor za svež vazduh, lezite tako da vam gornji deo tela ostane podignut što je više moguće,otpustite i otkopčajte svu odeću koja vas steže. Ovo će olakšati disanje. 

NIKAKO NEMOJTE KAŠLJATI NA SILU! Društvenim mrežama kruži informacija da snažno udisanje i snažno iskašljavanje omogućava da ostanete pri svesti dok hitna pomoć ne stigne,i da smiri srce. Ova informacija je pogrešna. Naprotiv, na ovaj način stanje može da se pogorša i gubi se dragoceno vreme.

Prevencija je ipak najbolji lek. Čuvajte svoj kardiovaskularni sistem i uvrstite jedan godišnji preventivni pregled u Vaš raspored. U sklopu "Basic" preventivnog paketa vršimo i pregled srca. Više o tome možete pročitati ovde. Budući da je kod prevencije interpretacija nalaza i skrivenih naznaka nastanka oboljenja od presudnog značaja, potrudili smo se da Vam obezbedimo konsultacije sa najpriznatijim evropski specijalistima u Austriji,  u čiju se dijagnozu možete pouzdati. Kontaktirajte nas za više informacija.