Skip to main content

office@medhel.at + 381 63 388 546 Pon - pet: 9-13h i 15-17h

Certificate

Certificate

pr

Embolizacija prostate

Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena. Statistike pokazuju da od unutrašnjih organa čoveka prostata najčešće oboleva. 

Dobroćudno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate) se javlja kod velikog broja muškaraca u poznijim godinama i prouzrokuje brojne poteškoće, kao što su povećana potreba za mokrenjem, problemi pri pražnjenju bešike, upale bešike, i sl. 

Uvecana prostata
Slika 1. Razlika između normalne i uvećane prostate

Embolizacija arterija prostate (PAE)

Embolizacija arterija prostate (PAE) je relativno nova, interventno-radiološka, minimalno invazivna metoda lečenja dobroćudnog uvećanja prostate, u slučajevima gde terapija lekovima nije pokazala rezultate. 

Ova metoda podrazumeva saradnju između urologa i intervencionalnog radiologa. U Austriji se primenjuje od 2014. godine i konstantno usavršava, a danas predstavlja jedan od rutinskih zahvata. 

Alternativa operaciji

Embolizacija arterije prostate je minimalno invazivna, radi se bez opšte narkoze i predstavlja alternativu klasičnoj operaciji. Tehnički gledano, radi se o zahvatu koji je sličan angiografiji. Pacijentu se u lokalnoj anesteziji, preko preponske arterije, u arteriju prostate uvodi tanki kateter. Mali ogranci arterije prostate se uz pomoć sitnih plastičnih perlica trajno zatvaraju, što sprečava dovod kiseonika i hranjljivih materija i srednjeročno dovodi do skupljanja prostate. 

PAE
Slika 2. Embolizacija arterije prostate

Primetno poboljšanje za pacijenta se po pravilu javlja već vrlo kratko nakon završenog zahvata. Samo u retkim slučajevima se javljaju sporedni efekti. U određenim okolnostima embolizacija arterije prostate može eliminisati potrebu za trajnim uzimanjem lekova.

Embolizaciju prostate u Beču organizujemo u saradnji sa timom koji je ovaj zahvat etablirao u Austriji. Uslov za operaciju je prethodni urološki pregled, kako bi se utvrdilo da li je kod pacijenta PAE medicinski indikovana, ili možda postoji bolja opcija za rešenje problema. 

 

  1. tes
  2. tes
  3. test

Kontaktirajte nas za više informacija

Prijavite se na naš mesečni magazin
Vaše ime