Skip to main content

office@medhel.at + 381 63 388 546 Pon - pet: 9-13h i 15-17h

Certificate

Certificate

mole

Preventiva kod kožnih oboljenja: kada je potrebno pregledati mladež kod dermatologa?

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji karcinoma kože jeste identifikacija sumnjivog mladeža ili ostalih kožnih promena. Prepoznavanje razlike izmedju benignog i potencijalno zloćudnog mladeža ponekad može biti teško. U daljem tekstu pružamo informacije koje mogu pomoći u prepoznavanju promene na mladežu i znakova upozorenja.

Pege i mladež: u čemu je razlika?

Pre nego što pristupite samopregledu kože ili mladeža, važno je prvo znati i prepoznati razliku između mladeža i pega na koži. Pacijenti ponekad mešaju ova dva termina. Kako bi bolje razumeli promene na koži ključno je prepoznati razliku. 

  • PEGE su koncentrisane grupice melanina, pigmenta koji daje boju koži. Mogu biti izazvane izlaganjem suncu ili imati genetsku pozadinu. Generalno, pege tokom vremena izblede, a prilikom većeg izlaganja suncu i tokom leta postaju vidljivije. Pege koje se pojavljuju prilikom većeg izlaganja suncu nose veći rizik od razvoja karcinoma kože u budućnosti.
  • MLADEŽ je skup melanocita, ćelija koje proizvode aktivni pigment, i koje su srasle zajedno. Mladeži su uglavnom širi od pegica i blago ispupčeni. Medicinski naziv za mladež je nevus.

Tipovi mladeža

Mladeži se klasifikuju u tri kategorije:

  • KONGENITALNI (UROĐENI) MLADEŽ: Urodjeni mladeži su prisutni u 1-2% populacije. Iako urodjeni mladež nije opasan, uvećani mladeži nose veći rizik od karcinoma kože nego manji. Urodjeni mladeži rastu proporcionalno sa rastom tela, tokom vremena mogu da posvetle ili da pota
  • STEČENI MLADEŽ: Stečeni mladeži se najčešće razvijaju tokom detinjstva i rane adolescencije, često usled većeg izlaganja suncu. Ovi mladeži su uglavnom manje veličine i nisu nosioci rizika od razvoja karcinoma kože. Ukoliko se mladež pojavi nakon 50te godine može biti potencijalno opasan
  • ATIPIČNI MLADEŽ: Atipični mladeži imaju imaju mnogo različitih karakteristika. Obično su veličine veće od vrha olovke, nepravilnog oblika, nejednake boje. Ovi mladeži nose povećani rizik razvoja karcinoma kože. Uglavnom se razvijaju iz stečenih ili urođenih mladeža.

Kako na mladežu prepoznati znake melanoma

Pravovremeno prepoznavanje melanoma je ključno za uspešno lečenje najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože. Ako se melanom prepozna u ranoj fazi, uspešno se može izlečiti u više od 90% slučajeva. Način na koji se može utvrditi da li mladež ima karakteristike melanoma je veoma jednostavan i u literaturi je poznat pod pojmom ABCDE testa:

melanoma
*Fotografija preuzeta sa https://bit.ly/2LAUwaS

 

  • ASIMETRIJA (A - ASIMMETRY): Bilo da su okruglog ili ovalnog oblika, benigni mladeži su uglavnom simetrični. Lezije melanoma  su nepravilnog oblika i asimetrične. Način na koji možete odrediti da li je vaš mladež asimetričan je tako sto ćete zamisliti imaginarnu liniju koja prolazi kroz centar mladeža. Ako se su obe strane jednake, vaš mladež je simetričan.
  • NEPRAVILNE IVICE (B - BORDERS): Lezije melanoma uglavnom imaju ispupčene i grube ivice. Pored glatkih ivica i benigni mladeži mogu imati grube ivice.
  • BOJA(C-COLOUR): Mladeži uglavnom imaju jednu nijansu smeđe boje. Mladeži koji sadrže više nijansi smeđe, crne i plave boje su znaci upozorenja na melanom. Lezije melanoma mogu da budu crvene, bele čak i bezbojne kod amelanotičnog melanoma.
  • PREČNIK (D-DIAMETER): Benigni mladeži uglavnom imaju manji prečnik od malignih. Lezije melanoma su uglavnom veće od pola centimetra u prečniku, veličine gumice na vrhu olovke.
  • PROMENE NA MLADEŽU (E-EVOLUTION): Ako primetite promene na mladežu u veličini, boji i obliku obratite se dermatologu što pre. Jedan od ključnih faktora u dijagnozi melanoma i ostalih oblika karcinoma kože je postati svestan promene čim se ona desila. Lezije melanoma mogu menjati oblik i veličinu i prouzrokovati simptome poput krvarenja, svraba i pojave kraste.

Obratite se dermatologu 

Ako imate mladež za koji sumnjate da izgleda drugačije od ostalih,  obratite se dermatologu. Dermatolog će pregledati svaki mladež i svaku izraslinu na koži i izvršiti procenu. Ukoliko su izraslina ili mladež sumnjivi, dermatolog može izvršiti biopsiju kako bi se uradile detaljne analize tkiva. Ukoliko biopsija pokaže da je promena na koži benigne prirode, dalji koraci nisu potrebni i preporučuje se redovno praćenje na godišnjem nivou. Međutim, ukoliko se pokaže da je promena na koži maligne prirode, potrebno je sastaviti detaljan plan lečenja, koji može uključiti hirurške i ne-hirurške metode.

 

Kontaktirajte nas za više informacija u vezi dermatološkog pregleda u Beču 

Prijavite se na naš mesečni magazin
Vaše ime