Skip to main content

office@medhel.at + 381 63 388 546 Pon - pet: 9-13h i 15-17h

Certificate

Certificate

srce

Šta učiniti ukoliko osetite simptome infarkta, a sami ste?

29. septembra  se svake godine obeležava Svetski dan srca. Ovaj dan je posvećen srčanim pacijentima, zdravlju srca i prevenciji. Simptomi infarkta mogu biti veoma jaki ali i veoma blagi, tako da osoba ni ne primeti da doživljava infarkt. 

ZNACI UPOZORENJA: 

  • Bol u grudima, naročito u sredini, a koji traje više od nekoliko minuta, dolazi i prolazi
  • Neprijatan osećaj u gornjem delu tela - vrat, vilica, ruke, leđa, abdomen
  • Nedostatak vazduha i osećaj mučnine,vrtoglavice i slabosti

ŠTA UČINITI u slučaju da osetite ove simptome, A SAMI STE?

POZOVITE HITNU POMOĆ

Nemojte čekati “do jutra ili ponedeljka” i umanjivati svoje simptome. Kod infarkta je važna svaka sekunda. VAŽNO: nemojte zaboraviti da kažete adresu i ne spuštajte slušalicu dok vam službenik hitne pomoći ne kaže da to možete da uradite. 

UZMITE ASPIRIN

Uzmite aspirin ali ga ne gutajte, treba ga sažvakati. Tako će brže dospeti u krvotok. Aspirin će usporiti zgrušavanje krvi i minimizirati veličinu ugruška. U literaturi savetuju uzimanje 325 mg aspirina. Na našem tržištu se može kupiti “Protect” verzija koja ima 300 mg aspirina u jednoj tableti. 

 POKUŠAJTE DA SE UMIRITE

Pokušajte da se umirite dok ne stigne hitna pomoć, otvorite prozor za svež vazduh, lezite tako da vam gornji deo tela ostane podignut što je više moguće,otpustite i otkopčajte svu odeću koja vas steže. Ovo će olakšati disanje. 

NIKAKO NEMOJTE KAŠLJATI NA SILU!

Društvenim mrežama kruži informacija da snažno udisanje i snažno iskašljavanje omogućava da ostanete pri svesti dok hitna pomoć ne stigne,i da smiri srce. Ova informacija je pogrešna. Naprotiv, na ovaj način stanje može da se pogorša i gubi se dragoceno vreme.

Prevencija je ipak najbolji lek. Čuvajte svoj kardiovaskularni sistem i uvrstite jedan godišnji preventivni pregled u Vaš raspored. U sklopu "Basic" preventivnog paketa vršimo i pregled srca. Više o tome možete pročitati ovde. Budući da je kod prevencije interpretacija nalaza i skrivenih naznaka nastanka oboljenja od presudnog značaja, potrudili smo se da Vam obezbedimo konsultacije sa najpriznatijim evropski specijalistima u Austriji,  u čiju se dijagnozu možete pouzdati. Kontaktirajte nas za više informacija. 

 

Prijavite se na naš mesečni magazin
Vaše ime