Skip to main content
c

Sumnja na karcinom prostate. Šta dalje?

Karcinom prostate je jedan od najčešće dijagnostikovanih malignih tumora kod muškaraca i treći je vodeći uzrok smrti od raka. Kada postoji sumnja na postojanje malignog tumora, potrebno je brzo reagovati, kako bi se u što kraćem vremenu došlo do konkretne dijagnoze. 

Kada nas kontaktiraju klijenti, koji su još u fazi gde im nije potvrđena dijagnoza, ali postoje prve indikacije da se radi o karcinomu prostate, dijagnostički panel standradno podrazumeva: 

  • jedan bolnički dan, u okviru koga se radi biopsija prostate u lokalnoj anesteziji, 
  • PSMA PET CT skener, 
  • MRT male karlice/prostate, 
  • kao i višestruke konsultacije sa lekarskim timom, koji se sastoji od internista,hirurga, onkologa, radioonkologa i ostalih profila, koji klinička slika pacijenta nalaže. 

Histopatološki nalaz po pravilu bude gotov za nekih 5 radnih dana, ukoliko sama vrsta tumora ne zahteva dodatne, specifične analize. Nakon što histopatološki nalaz bude gotov, sledi završni razgovor sa lekarskim timom u okviru koga pacijent dobija preporuku za njega najbolju terapijsku opciju u tom momentu. 

U onkologiji je prva terapija često odlučujuća za ukupan ishod lečenja

Zato je idealno da mišljenje iz inostranstva pribavite pre početka samog lečenja i tako vidite koliko se koncepti poklapaju sa predloženom terapijom kod kuće. Ukoliko se ne poklapaju, još uvek imate vremena da ispitate zašto je to tako i potom donesete najbolju odluku za sebe, baziranu na konkretnim informacijama iz zemlje i inostranstva. Naime, kada se prva terapija “promaši”, nekada je moguće ispraviti, ali često se dešava da je onda svaka sledeća terapija samo “ gašenje požara”, koji se u nekom momentu nažalost razbukta do kraja. A nije moralo da bude tako. 

Ukoliko u lečenje želite da uđete sigurni i svoju odluku bazirate na kompletnim informacijama, na pravom ste mestu. Sa zadovoljstvom ćemo Vas informisati o svim detaljima vezanih za obavljanje dijagnostike i dobijanje terapije u Beču.Relevantnu medicinsku dokumentaciju sa istorijom bolesti možete poslati putem kontakt forme ili nas možete kontaktirati telefonskog poziva na +381 63 388 546.

Off
Prijavite se na naš mesečni magazin
Vaše ime