Skip to main content

Tokom januara ove godine dijagnostikovan mi je invazivni karcinom grlića materice koji se od početnih 4cm rapidno povećavao usled lekarske greške na našoj klinici o kojoj ne bih detaljisala. S obzirom na to, kao i nezadovoljstvo što HP nalaz čekam 6 nedelja, a već sa nalaza MR znam koji je problem, počela sam ovu temu detaljno da istražujem na netu. Čitala sam sve, počevši od uzroka, metoda lečenja rezultata , raznih foruma i td. Kada sam istraživala rezultate, tj. uspešnost lečenja,  uglavnom sam nailazila samo na obaveštenja da je taj karcinom četvrti po smrtnosti u Srbiji, ali sam naišla i na jedan tekst da u Austriji postižu zavidne rezultate, čak do 70% izlečenja. Ogorčenje zbog propusta naših lekara na samom početku i stečeno nepoverenje u kvalitet lečenja u Srbiji, kao i navedeni tekst o rezultatima koji se postižu u Austriji, bili su razlozi da svoje interesovanje usmerim na mogućnosti lečenja u Beču. Na moje veliko iznenadjenje i radost, već na prvi takav upit pojavila se Agencija Medhel koja pruža svu logističku podršku pacijentima koji su zainteresovani za lečenje u Beču. Kažem iznenadjenje jer nisam znala da tako nešto ima kod nas, a radost zato što bih ja sama iz raznih razloga jako teško našla gde i kako to u Beču da realizujem.Odmah sam stupila u kontakt sa Majom, vlasnicom Agencije, rekla joj u kojoj sam situaciji, da me interesuju mogućnosti lečenja u Beču  i zasula je sa bezbroj pitanja. Maja i njeno strpljenje bili su melem na ranu posle doživljene drskosti i nezainteresovanosti koju sam doživela na našoj klinici. Naravno, u tom prvom momentu bilo je pitanja na koja nije mogla dati odgovor, kao što su kako ide lečenje i koja je cena, ali mi je objasnila kako to funkcioniše i kada te odgovore mogu dobiti. Da bih dobila odgovore na ona moja dva ključna pitanja koja sam navela, bilo je potrebno da pošaljem odavde HP uzorke, da odradim dijagnostiku na klinici sa kojom rade i da mi na osnovu toga daju predlog načina lečenja , pa na bazi toga i cenu. Istovremeno, dali su mi preporuku da bi bilo dobro da ne započinjem nikakve postupke lečenja u Srbiji dok ne donesem konačnu odluku. I tako smo počeli....

Sve ono što je zavisilo od nje i od klinike sa kojom rade bilo je zaista expresnom brzinom i veoma efikasno uradjeno. Ja sam Maji dostavila uzorke čim sam uspela da ih izvučem sa naše klinike (12.februar), već 14-og februara je bio uradjen njihov HP nalaz i zakazani ostali dijagnostički pregledi  u vrlo kratkom roku. Svi dijagnostički pregledi (labaratorijski nalazi na deset strana, CT i MR) obavljeni su u dva dana-26. i 27.02. Na osnovu nalaza, posle par dana sam dobila predlog terapije i cenu, i već  07.03. sam započela lečenje koje se sastojalo od hemoterapije (5) i zračenja (26), a bilo je rasporedjeno u toku 6 nedelja tako da svake subote primam henoterapiju, a zračenje svakog dana tokom nedelje, tj od ponedeljka do petka. Rezultati  te terapije ( sada PET skener I MR) su bili veoma dobri, tumor se sa 6 cm smanjio na 2,5cm i time postao operativan, što je bio i primaran cilj. Onda su dali predlog da se uradi operativni zahvat sa potpunom histeroktomijom, što sam ja prihvatila i takodje uradila na klinici u Beču. Na moje zadovoljstvo, sve je proteklo u najboljem redu  i posle prve kontrole ( takodje uradjene u Beču jer se PET skener kod nas praktično ne može dobiti), karcinoma za sada nema nigde.To je kratka retrospektiva otkuda ja tamo i zašto.

Ono što je priča za sebe  jesu moji utisci i o Agenciji Medhel  i o privatnoj klinici na kojoj sam lečena. Iza već navedene i naglašene profesinalnosti i efikasnosti obe ustanove, stoji mnogo malih i divnih pojedinačnih stvari.

Dame iz Agencije,( Maja-vlasnik, Bjanka-koordinator direktno na klinici  I Mila-pratnja I prevodilac ) su krajnje ljubazne, požrtvovane, posvećene žene koje su  uvek na raspolaganju, a bez nametanja u situcijama kada nisu neophodne. Njihova podrška, od saveta do osmeha, meni je u toj situaciji jako puno značila I neizmerno sam im zahvalna.

Sama klinika pruža vrhunsku uslugu u svakom smislu. Pre svega, imaju individualan pristup pacijentu I prema tome šta je kome potrebno Medhel angažuje najbolje spoljne saradnike iz različite oblasti, nezavisno od toga na kojoj klinici oni formalno rade. Na  samoj klinici imala sam mog doktora Š. (usled zakona o privatnosti podataka nismo u mogucnosti da navodimo puno ime lekara) koji je za mene bio zadužen I koji je odredjivao i koordinirao tim koji će raditi na mom lečenju. Tako je angažovan onkolog (zaposlen van klinike, a prema mojim informacijama važi za drugog najboljeg onkologa u Evropi), ginekolog-hirurg (takodje zaposlen van klinike i opet prema mojim informacijama jedan od dvojice najboljih u Austriji), kao i niz drugih sa kojima se nisam sretala često (radiolog, anesteziolog, hirurg za abdomen i td.), ali su svi sa brojnim specijalističkim titulama. Jednostavno, dobila sam zaista vrhunsku lekarsku ekipu i vrhunsku lekarsku uslugu, a na moju veliku sreću to se dokazalo i kroz dosadašnje rezultate. Posebno bih istakla da ti isti vrhunski lekari ni jednog momenta nisu pokazali ni trunku arogancije, obraćali su mi se krajnje ljubazno,neposredno,ljudski i sa punom pažnjom. Posebno moj doktor Š. (usled zakona o privatnosti podataka nismo u mogucnosti da navodimo puno ime lekara), koga inače zovem “moj omiljeni doktor”, čovek koji mi se nakon dva dana posle prvog susreta od pola sata obratio imenom  ( a to puno govori o njemu), koji se maksimalno trudio da razume čak I moju mimiku lica, svaki moj osećaj I potrebu koju i ne izgovorim, koji mi je bio na raspolaganju 24 sata, a da ne govorim o stalnim obilascima, redovnom praćenju mog stanja I svim ostalim medicinskim aspektima. O njegovim postupcima I odnosu mogla bih napisati mali roman, ali je zbog svega toga on predivan i čovek i doktor. Ovde u Srbiji sam nailazila samo na nezaintresovanost, drskost I aroganciju, tako da su posvećenost , profesionalan pristup i saosećajnost nešto što vam  daje posebnu snagu  i osećate se kao ljudsko biće o kome stvarno neko brine.

Sve usluge mimo ovih lekarskih, takodje su na vrhunskom nivou. Apartmanski smeštaj, hrana po izboru pacijenta, osoblje bolnice takodje posvećeno I ljubazno….zaista imam samo sve reči hvale. Učinili su sve da boravak u bolnici bude maksimalno prijatan.

Naravno, vrhunska usluga ima I svoju cenu. Na žalost, za mene, kao za većinu stanovnika Srbije to su teško ili potpuno nedostupne cifre. Ipak, zdravlje nema cenu i lečenje na klinici uz podršku Agencije Medhel  bih preporučila svima koji se suočavaju sa ozbiljnijim zdravstvenim problemom. Dobiće zaista kvalitetnu uslugu i maksimalnu posvećenost, a to je ono što sami za sebe možemo da učinimo, jer ostalo je u Božijim rukama.

Ovo je moje lično iskustvo I izrazito veliko zadovoljstvo koje svakako možete objaviti da bi možda pomoglo i drugima koji se nadju u sličnoj situaciji.

Pozdrav  i neizmerna zahvalnost I timu Medhela I celom lekarskom timu.

Oblast
Onkologija
Pol
ženski
Starost
59
Grad
Beograd
Prijavite se na naš mesečni magazin
Vaše ime